Descarcă gratuit ghidul nostru pentru a fi pregătit și a putea soluționa eficient situațiile neprevăzute care pot fi întâmpinate pe șosele.

Anunțarea organelor de poliție este OBLIGATORIE în următoarele situații:

1. Accidente cu mai mult de două vehicule (de exemplu: 3 – 4 vehicule sau alte corpuri, obiecte straine – garduri, balustrade, imobile avariate, etc).

2. Accidente cu vătămari corporale, indiferent de numărul de vehicule implicate.

3. Dacă celalalt șofer devine agresiv, prezintă semne de consum de substanțe interzise, alcool sau refuză cooperarea.

4. Dacă vehiculul dumneavoastră a suferit daune ca urmare a vandalismului sau furtului.

5. Când o parte componentă a altui vehicul se desprinde sau marfa transportată provoacă avarii vehiculului dumneavoastră (de exemplu: roata, remorca, oblon, etc).

Documentul Constat Amiabil poate fi completat NUMAI în următoarele cazuri:

Dacă sunteți implicat un accident rutier cu doar două vehicule, fără vătămări corporale și fără daune materiale cu excepția autoturismelor, puteți completa documentul Constat Amiabil ținând cont de următoarele indicații:

✔ Indiferent cine se face vinovat de producerea accidentului, ambii șoferi trebuie să facă schimb reciproc de copii ale asigurării RCA/Cartei Verzi și ale taloanelor mașinilor.

✔ Completați toate rubricile documentului Constat Amiabil corect, complet și fără greșeli, evitând completările ulterioare.

✔ Este foarte important să bifați căsuțele corespunzătoare circumstanțelor accidentului în partea centrală a Constatului Amiabil, să realizați o schiță a evenimentului în partea centrală inferioară și să semnați ambii șoferi.

✔ După completarea Constatului Amiabil, fiecare șofer trebuie să păstreze câte o copie de pe acesta.

✔ NU părăsiți locul accidentului fără a obține o copie asigurării RCA/carte verde a celui vinovat;

Situațiile în care, deși nu este necesar să se apeleze la organele poliție, totuși documentul Constat Amiabil NU poate fi completat:

1. Dacă vă accidentați singur vehiculul și nu avariați alte obiecte (de exemplu: lovirea unui parapet de beton, a unei borduri sau a unui stâlp, fără a produce daune acestora, ci doar vehiculului dvs.) – anunțați managerul de flotă al companiei unde sunteți angajat.

2. Dacă găsiți vehiculul avariat în parcare ca urmare a unui eveniment rutier însă fără a cunoaște făptuitorii/vinovații (cu excepția cazului de furt sau vandalism) – anuntați managerul de flotă al companiei unde sunteți angajat.

3. Dacă de la un autovehicul căruia nu ați reușit să îi identificați numărul de înmatriculare au sărit pietre care v-au fisurat parbrizul sau au avariat capota, plafonul sau alte piese din caroserie – anunțați managerul de flotă al companiei unde sunteți angajat.

În toate aceste cazuri, reparațiile pot fi realizate prin intermediul poliței de asigurare Casco, iar inspectorul constatator va emite un Document de Intrare în Reparație pentru fiecare caz în parte, fără a mai fi necesar să se prezinte documentele emise de organele de poliție sau Constat Amiabil.